DSC_0680

На левој обали Велике Мораве налази се Лапово које по вољи народној и краља Александра од 17.03.1896 године прогласи за варошицу. Лапово Варош се налазиу Шумадијском округу и постаде Општина од 17.03. 1992 године. Када се основала Установа за децу „ Наша младост“.

Организованим радом предшколаца наша установа је почела да се бави 01.10.1978 године у О.Ш. „ Светозар Марковић“, да би са изградњом објекта, рад обављао у новоизграђеном објекту од 01.09.1979 године.

Од 01.09.1979 године тј. до 17.03.1992 године је радила као огранак „Полетарац“ из Општине Баточина.

Наша Установа од 1992 године расте и развија се као и наше место, захваљујући релевантним људима који воде наше место, као и људима добре воље.

За реализацију припремног предшколског програма користи се простор при О.Ш. „Светозар Марковић“ од школске 1989/90 године у улици Солунској бр.113.

Одељак „Возић“ се налази у адаптираном простору стамбене зграде од 1996 године. Објекат се налази у улици Карађорђевој бр.44 у близини главне железничке станице Лапово. Користе је становници V реона, смештени на удаљености 3,5 км од центра Лапова.

Дух установе је увек био и остао васпитни. Васпитна пракса која је обележила време иза нас , а представља претечу је:

радионички рад са децом и родитељима и свеобухватност деце петочасовним припремним програмом на територији целог

места.

Сада смо у четвртој деценији рада и за нама су генерације деце, године успеха и лепих тренутака. Циљ нам је да деци пружимо најбоље, унапредимо наш рад, развијемо нове облике сарадње и да се перманентно усавршавамо. То су покретачи који нас и даље воде и дају снагу за унапређивање наше делатности.

 

Испред нас је мисија и јасна визија вртића :

„Бићемо велики, подстицајни, зелени и безбедни вртић у коме ће се неговати тимски рад и позитивна атмосвера уз пуну подршку родитеља и локалне заједнице и других важних институција“.

 

Давних седамдесетих година, тадашњи руководилац објекта Ружа Мићаковић, отвара наш вртић са 3 предшколске групе. Данас капацитет објекта је испуњен са 230 – торо  деце распоређених у 11 група, од којих су три јаслене и 8 вртићких група. 2008 године централни објекат је реновиран, дограђене су још 4 радне собе, кабинет за васпитаче, канцеларије и магацински простор.

Посебно смо поносни на нов изглед објекта, опремљеност и велико поверење родитеља. Наиме у овом дограђеном делу налазе се 47 беба, деца јасленог узраста од 1 до 3 године.Како би се живот и рад у вртићу професионално организовао, ствара се читав тим запослених почев од васпитача, медицинских сестара- васпитача, преко правне, административне и стручне службе на челу са директором. Координацијом тимова остварује се лакша и боља реализација васпитно – образовне делатности.

Установи данас има 13 васпитача, 4 медицинске сестре – васпитача, 1 сарадник за здравствено превентивни рад, секретар установе, шеф рачуноводства, административни радник, домар, 3 спремачице, 3 куварице и директор.

Вртић дуги низ година негује традиционалне вредности које се огледају кроз манифестације „Кола Српских сестара“ „Материце“, „Комендијаде под маскама“, „Ускршње продаје „ у Установи и ван ње.

Свечаности везане за свечани пријем и испраћај предшколаца, Новогодишње, Светосавске, хуманитарне, позоришне свечаности углавном прате наше  планове рада. Дечји часопис „Печуркица“ постоји од 2004 године и дан данас обавештава родитеље о нашем раду у вртићу.

Драмске игре су наш препознатљив начин рада, забележен на Дечјим драмским сусретима Дедар – Смедерево, Фестивалчић „Нада Наумовић“ Крагујевац, итд. Бројне награде и признања  у овој области поседујемо.

Процес рада богати се иновативним методама и савременим приступом кроз разна стручна усавршавања као што су рад „Здраво да сте“, „Дете и уметност“, „Керамика“, „Игра опажања“, „Дидактичке игре са интелектуалним опажањима“, „Самопоштовање“, „Портфолио“, „Технике посматрања“.

Наша Установа посебно је поносна на реализацију подршке и помоћи међународне сарадње са државним вртићима града Беча. У периоду од 16.03.2006.годинедо 28.10.2008.године наша   установа је учествовала у стручној размени са државним вртићима града Беча које је организовала mag Silvia Minich   са просветним саветником града  Margarita Pompe, директор једног вртићаMonika Strobl васпитач Горица Ранковић. Директор установе Драгана Милисављевић и васпитач Светлана Стојиловићсу учествовали у стручној размени, упознали су се са радом у државним и приватним вртићима у Аустрији. Наша установа је добила донацију вредну 30000€ , опрему за две радне собе, постељине, опреме ,дидактике за цео објекат. Од 28.11. до 04.12.2008.године код нас су боравиле гђа. Маргарет Помпе и Горица Ранковић и учествовале у уређењу простора – организацији средине за учење и игру и предавања на исту тему.

Деца Лапова расту уз „Растимо уз плес“
Установа за децу предшколског узраста „Наша маладост“ Лапово налази се у Шумадији и Поморављу, области која пружа разнолике природне и привредне могућности. Ми смо мали али успешно користимо све постојеће ресурсе. Наша Установа од 1992 године расте и развија се као и наше место, захваљујући релевантним људима који воде наше место, као и људима добре воље. Сада смо у четвртој деценији рада и за нама су генерације деце, године успеха и лепих тренутака. Циљ нам је да деци пружимо најбоље, унапредимо наш рад, развијемо нове облике сарадње и да се перманентно усавршавамо. То су покретачи који нас и воде и дају снагу за унапређивање наше делатности.
У пројекат „Растимо уз плес – деца на трговима“ ушли смо 2012. Непосредно после реализованог семинара који је у опуштеној атмосфери уз добро вођење и високу личну мотивацију учесника семинара, испунионо очекивања. Наредних година 2013.,2014. И 2015.Установа је организовала све нивое обуке по предвиђеној динамици: обука координатора, васпитача, медицинских сестара, деце и обука родитеља. У реализацију пројекта била је укључена шира друштвена заједница. На тај начин створени су услови и позитивна клима да сва деца од јасленог узраста до предшколског, њихови родитељи и васпитачи уз присуство многобројне публике 1. Јуна на опште одушевљење свих плешу на тргу Лапово. „Растимо уз плес –деца на трговима“- постала је трдиционална манифестација наше установе као и нашег места, на шта смо посебно понoсни.

Share Button